image

Update: voor het jaaroverzicht klik >hier<

Filmjaar 2012 kwam wat traag op gang. Een aantal wanstaltige films van Nicolas Cage, een paar gedrochten van Nederlandse bodem en een paardenfilm van Spielberg. Inmiddels is de schade behoorlijk goed gemaakt met een aantal topfilms. En er staan er nog behoorlijk wat in de planning. De nieuwe Batman, de Hobbit, Gangster Squad en meer, veel meer. Daarom even tijd om de balans op te maken, hierbij een top 15 van de beste films die ik in de eerste helft van 2012 heb gezien. Buiten is het nu toch matig weer, dus het is de ideale tijd is om nog wat films in te halen die je hebt gemist.

 • 1) The Descendants (9.0)
  Na Sideways en About Schmidt weer een topfilm van Alexander Payne. Een dramafilm zonder te dramatisch te worden, een komedie zonder te veel aan de grappen te hangen. George Clooney speelt toch vooral weer George Clooney, maar daarmee wel een van zijn sterkere rollen.
 • 2) Take Shelter (8.9)
  Beklemmende gekte en intense nachtmerries in een psychologische thriller die niet zozeer eng, maar vooral benauwend is. De personages (vertolkt door Michael Shannon en Jessica Chastain) zijn niet alleen overtuigend, ze grijpen aan. En dan die soundtrack…
 • 3) The Avengers (8.5)
  Dit is hoe een actiefilm moet zijn. Spektakel, explosies, gevechten en een stoet aan toffe personages, zonder dat het allemaal te serieus of te patriottistisch wordt.  
 • 4) Girl with the Dragon Tattoo (8.5)
  Ja, het is een remake, maar wel een hele goede. Bijna twee en een half uur lang spannend, vlot en een beetje luguber. Nu hopen dat Fincher zich ook nog aan de twee vervolgboeken waagt.
 • 5) The Hunger Games (8.4)
  Bedoeld als blockbuster, maar dat is natuurlijk geen probleem als het gewoon een goede film oplevert. Niet alles is perfect, maar dit is wel een veelbelovende start van de reeks.

image

 • 6) The Artist (8.2)
  Die vijf Oscars zijn wat overdreven, maar deze film is zeker de moeite waard. Knappe visuele grappen en filmisch vakmanschap verhullen niet helemaal dat de karakters nogal plat zijn.
 • 7) Prometheus (8.0)
  Prachtige beelden in 3D, ook daarvoor ga je naar de film. Gaandeweg vooral heel spannend en heel smerig. Met Fassbender als een robot, Theron als een baas en Rapace als een Weaver.
 • 8) Shame (8.0)
  Indringend portret over seksverslaving. Fassbender is een van de beste acteurs van de laatste jaren, ook, en misschien vooral, in deze film. Het scenario is helaas wat vlak.
 • 9) The Dictator (7.9)
  Een stuk sterker dan verwacht. ‘Cynisch’, ‘vulgair’, ‘absurd’, en meer woorden die je alleen in een recensie aantreft. Bovenal gewoon grappig.
 • 10) On the Road (7.9)
  Je jaarlijkse dosis depressie in broeiende beelden. Ik heb het boek niet gelezen en ben dat ook niet van plan na het zien van deze film.

image

 • 11) Doodslag (7.8)
  Theo Maassen speelt, zoals wel vaker, een beetje een psychopaat en dat doet hij goed. Urgente film met zwakke momenten. Maar dat einde!
 • 12) The Intouchables (7.6)
  De populairste Franse film sinds Amélie. Grappig, sympathiek, en een tikje racistisch.
 • 13) Chronicle (7.5)
  Chronicle is rauwer, maar ook spannender en minder voorspelbaar dan de meeste superheldenfilms. Misschien niet zo wereldschokkend als Watchmen of zo grappig als Kick-Ass, maar toch.
 • 14) Hugo (7.5)
  Ik heb het wel een beetje gehad met al die meta-film-verheerlijkingen, maar dit is gewoon een goede sfeervolle kinderfilm. Inclusief toffe rol van Sacha Baron Cohen.
 • 15) Haywire (7.2)
  Fragmentarisch en simpel, maar toch stijvol en verrassend. Omdat ik niet achthonderd Jason Statham films per jaar hoef.

(en dan nog een eervolle vermelding voor Dark Shadows, die ik op het laatste moment uit de lijst heb geschopt)

image

Meer films 2012:
Joris en Boris en het Geheim van de Tempel
Cabin in the Woods
jaaroverzicht 2012